Pénteken nyugaton, szombaton országszerte zivatarok érkeznek

2019. július. 12 10:55

Pénteken a Nyugat-Dunántúlon, szombaton már hazánk teljes területén kialakulhatnak zivatarok, melyeket felhőszakadás, viharos szél kísérhetnek útjukon.

Péntek délután, este főként a Nyugat-Dunántúlon alakulhat ki helyenként zivatar, melyhez intenzív csapadék, néhol viharos (60-70 km/óra feletti) szél, jégeső is társulhat. Az országban máshol késő estig minimális eséllyel alakulhat ki zivatar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre vonatkozóan a zivatarok kialakulásának veszélye miatt öt nyugati megyére.

Szombatra virradó éjszaka, illetve főként hajnaltól a Dunántúlon egy záporos, zivataros csapadékrendszer várható, mely fokozatosan kelet felé helyeződik. Szombaton napközben a záporok mellett több helyen várható zivatar is, helyenként felhőszakadással (rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadékkal), néhol 60-70 km/órát meghaladó széllel és jégesővel. Intenzívebb zivatarokra nagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon számíthatunk, északon, északkeleten ugyanakkor a telítettebb légállapot és a záporok, zivatarok lassabb áthelyeződése miatt jobb esély mutatkozik a lokális nagyobb mennyiségű csapadékra, felhőszakadásra.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken a zivatarok kialakulásának veszélye, valamint felhőszakadás miatt hazánk teljes területére vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.