Pénteken zivatarok, szombaton hőség veszélyére figyelmeztetnek

2019. július. 05 10:36

Szombat estig egyre melegebb levegő áramlik térségünkbe, a fokozódó hőség miatt tizennégy megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Péntek délután és este az északkeleti határ közelében egy-egy zivatar kialakulhat, kis valószínűséggel 80 km/óra feletti széllökés és nagyobb méretű jég kíséretében, a Dunántúl délnyugati felében egy-egy zivatar szintén nem zárható ki a délutáni órákban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton tovább erősödik a nappali felmelegedés, az ország nagy részén a napi középhőmérséklet maghaladja a 25 fokot. Az OMSZ öt északkeleti megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.