Perzselően forró nyarunk lesz

2019. május. 23 16:02

Az AccuWeather friss előrejelzése szerint intenzív hőhullámok, szélsőségesen meleg időszakok fogják jellemezni az alig több, mint egy hét múlva beköszöntő évszakot.

Mos még nehéz elhinnünk, hogy a hűvös, szeles, csapadékos időjárást követően mekkora változás következik be a közeljövőben.

Veszélyes hőhullámok az Ibériai-félszigettől egészen Közép-Európáig

A nyár legjellemzőbb eseménye a hosszan tartó hőhullámok lesznek, amelyek kiemelten Portugáliát, Spanyolországot, Lengyelországot és Magyarországot fogják sújtani. A nagy meleg az Ibériai-félszigeten már júniusban elkezdődik, majd tovább terjeszkedik északkelet felé. A hőség tartósabbnak ígérkezik, mint ami tavaly nyáron Portugáliában, Belgiumban, Németországban és Skandináviában volt. Több alkalommal 38 fok feletti csúcshőmérséklet várható Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon.

Franciaországban akár 40 fok feletti hőmérséklet is lehet, de Portugáliában és Spanyolországban 43 fok, vagy még annál is forróbb idő valószínű.

Forrás: accuweather.com

Az ilyen hőhullámok során a szokatlanul meleg éjszakák is aggodalomra adnak okot, ami veszélyes körülményeket okoz a légkondicionálás nélküli otthonokban, amelyek nem tudnak lehűlni, mielőtt a következő napi hőség beköszönt. Ha lehetséges, a nap legmelegebb részében kerülni kell a fárasztó szabadtéri tevékenységet.

Erdőtüzek fenyegetik Portugáliát, Spanyolországot és az Alpokat

A nyár folyamán az intenzív hőhullámok és a száraz időjárás nagy kockázatot jelent Nyugat- és Közép-Európában. Az erdőtüzek legnagyobb veszélye a Pireneusokban, az Alpok németországi vonulatain és Csehország erdőségeiben fenyeget. A csapadékos tavasz miatt ezeken a területeken több aljnövényzet fejlődött ki, amelyek elszáradása táptalajul szolgál majd az erőtüzek kialakulásához. Az aszály egyre súlyosabb problémát jelent majd a nyár második felében, illetve ősszel.

Heves viharok sújtják a Balkán-félszigetet

Míg Európa nagy részét a szárazság emészti, Görögországban, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában pusztító zivatarrendszerek kialakulására kell számítani. Többfelé viharos szél és jégverés okozhat problémát, a legnagyobb viharokban pedig tornádók is előfordulhatnak.

 

Napsütés és aszály a Brit-szigeteken

Száraz időjárás várható Írországban és az Egyesült Királyság déli részén, valamint Észak-Franciaországban. A száraz idő bőséges lehetőséget kínál az embereknek a szabadtéri tevékenységekhez. Hosszabb hőhullámok nem várhatók a térségben, legfeljebb 3 napig, mielőtt a hűvösebb levegő megérkezik. A nyár közepétől a száraz időjárás és a napsütés miatt aszály kialakulása várható. Csapadékosabb és hűvösebb idő Skóciában ígérkezik.

Skandinávia idén megússza

A legkevésbé szélsőséges időjárás a Skandináv-félszigeten valószínű. A hőmérséklet magasabb lesz az átlagosnál, de nem várhatók szélsőséges hőhullámok. Az elmúlt évhez képest csapadék is több várható, így az erdőtüzek veszélye sem lesz akkora, mint az előző nyáron.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.