Piros figyelmeztetést adtak ki heves zivatarok miatt

2021. június. 25 18:45

A várakozásnak megfelelően sorra pattannak ki a zivatarok az érkező frontnak köszönhetően. Heves időjárási események kialakulása valószínű, harmadfokú figyelmeztetés érvényes.

Az esti órákban elsősorban a Dunántúl középső és délkeleti részein, valamint az Alföldön tombolhatnak heves zivatarok. Ezeket főként jégeső (akár több centiméteres jégdarabok), illetve károkozó (100+ km/óra) szélroham kísérheti. Másutt is kialakulhatnak zivatarok, de várhatóan nem lesznek olyan hevesek, mint az előbb felsorolt területeken előfordulók.

Az éjszaka második felére a legtöbb helyen lecsendesedik a légkör, legkésőbb a Tiszántúlon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, azaz harmadfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatarok veszélye miatt Somogy, Tolna, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyékre pénteken. Három északi megye kivételével országszerte legalább másodfokú figyelmeztetés van érvényben heves zivatar kialakulásának veszélye miatt.

Országszerte felhőszakadásra figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton délután az Északi-középhegység környékén és az Alföld északi felén újra lehetnek zivatarok, melyek kisebb körzetekben jelentős csapadékot, esetleg jégesőt okozhatnak. Hét keleti megyében figyelmeztetnek zivatarra: Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.