Siralmas képet nyújtanak az Alpok gleccserei

2017. augusztus. 10 6:21

Nemcsak a Kárpát-medencében tombol már nyár eleje óta a hőség. Az Alpok gleccserei rengeteg jeget vesztettek el az elmúlt hónapokban. Egyre fogynak a jégfolyamok Európában.

Az európai gleccserek is szenvednek a hőségtől. Ahogy a hőhullám végigperzseli Európát, a kontinens síterepei elnéptelenedtek, a hó rendkívül intenzíven olvad ilyen hőségben. Például a 3000 méter felett elhelyezkedő Stelvio gleccserből – ami általában egész évben fontos síterepnek számít – idén csak a csupasz gránit maradt. Ameddig a szem ellát elhagyatott felvonók, síliftek és szürke hófoltok képe tárul elénk. Az oka pedig az, hogy a hónapok óta tartó rendkívül meleg időjárás hatásra a szokásosnál jóval több hó és jég olvadt el a gleccserből. A nagy melegben az olvadás szintje 4200-4500 méternél húzódik, így Európában már alig van olyan hegycsúcs, amelyen háborítatlanul csillog a hó. A következő években az említett gleccser utolsó jégdarabjai is felszámolódnak egy mostanihoz hasonló kegyetlen hőhullámban.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.