Soha nem mértek ilyen magas légnyomást a Földön

2021. január. 03 8:56

Szélsőséges időjárási körülmények uralkodnak bolygónk több területén, ennek eredményeként a tengerszintre átszámított légnyomásnak új világrekordja született.

Emlékezetes rekordokkal indítja az évet bolygónk időjárása, hiszen nem sokkal azután, hogy a Csendes-óceánon rekord alacsony szintre csökkent a légnyomás egy viharciklon belsejében, Mongóliában már rekord magas légnyomást regisztráltak a műszerek. Közép-Ázsiában, Mongóliában az 1500-1800 méteres magasságban található, nagy kiterjedésű fennsíkon, a kivételesen hideg és sűrű levegő lesüllyedt a környező völgyekbe, amely a fennsíkon rekord magas légnyomást eredményezett.

Az új rekord 1094,3 millibár, amelyet Tsetsen-Uul automata meteorológiai állomás regisztrált Mongóliában, -45,5 fokos léghőmérséklet mellett. Három másik mongol mérőállomáson is megdőlt a korábbi rekord, hiszen Tosontsengel (1091,9 mb) és Gandan Huryee (1090,4 mb) mérőállomásokon is magasabb volt a légnyomás a korábbi, 2004-es 1089,4 mb-os világrekordnál, amelyet szintén Mongóliában, Tosontsengel állomáson mértek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.