Soha nem mértek még Spanyolországban ilyen meleget októberben

2023. október. 04 13:05

Nemcsak hazánkban tapasztalhatunk rendkívül meleg időjárási körülményeket. Délnyugat-Európában még nyárias hőhullám tombol.

Rekordszintű hőhullámot figyeltek meg Délnyugat-Európában 2023 októberének első napján. Spanyolország és Franciaország egyes részein a hőmérséklet akár 10-12 °C-kal is magasabb volt az ilyenkor megszokottnál. Ezekben az országokban több száz hőmérsékleti rekord dőlt meg az elmúlt napok folyamán.

A legjelentősebb rekord Spanyolországban, Córdoba Montoro régiójában születetett, ahol október 1-én 38,2 °C-os maximális hőmérsékletet regisztráltak. Ez a legmagasabb hőmérsékleti érték Spanyolország történetében, október hónapban a mérések kezdete óta.

Franciaországban a hőmérséklet több helyen meghaladta a 35-36 °C-ot, ezáltal több, mint 330 meteorológiai állomáson dőlt meg az októberi hőmérsékleti rekord.

Térkép forrása: https://climatebook.gr/

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.