Sok áldozatot követel az idei monszun Afganisztánban

2021. május. 09 6:40

Több tucat ember életét követelték az elmúlt napok viharai és heves esőzései Afganisztánban. Az áradások számos utat és több ezer házat romboltak le.

Az ország katasztrófavédelmi ügynökségének tájékoztatása szerint a héten több, mint 50 ember halt meg az áradások következtében, további 16 ember pedig megsebesült a négy napos heves esőzés következtében. Egyes híradások azonban ennél is több áldozatról számoltak be szombaton.

A viharok miatt 2600 ház omlott össze, illetve sérült meg. Az ország meteorológiai hatósága további zivatarokra és heves esőzésekre figyelmeztet.

A szélsőséges időjárási körülmények május 2-án kezdődtek és Herat tartományt sújtották leginkább.

A kormány élelmiszer adományok osztásába kezdett az érintett területeken és dolgoznak a megrongálódott utak helyreállításán is. A mentőcsapatok szombaton még mindig az eltűntek után kutattak, annak ellenére, hogy túlélők találásának egyre csökken az esélye. Az áradás 5000 hektár termőföldet pusztított el és 3600 haszonállat is elpusztult az időjárási katasztrófában.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.