Sok áldozatot követel az idei monszun Afganisztánban

2021. május. 09 6:40

Több tucat ember életét követelték az elmúlt napok viharai és heves esőzései Afganisztánban. Az áradások számos utat és több ezer házat romboltak le.

Az ország katasztrófavédelmi ügynökségének tájékoztatása szerint a héten több, mint 50 ember halt meg az áradások következtében, további 16 ember pedig megsebesült a négy napos heves esőzés következtében. Egyes híradások azonban ennél is több áldozatról számoltak be szombaton.

A viharok miatt 2600 ház omlott össze, illetve sérült meg. Az ország meteorológiai hatósága további zivatarokra és heves esőzésekre figyelmeztet.

A szélsőséges időjárási körülmények május 2-án kezdődtek és Herat tartományt sújtották leginkább.

A kormány élelmiszer adományok osztásába kezdett az érintett területeken és dolgoznak a megrongálódott utak helyreállításán is. A mentőcsapatok szombaton még mindig az eltűntek után kutattak, annak ellenére, hogy túlélők találásának egyre csökken az esélye. Az áradás 5000 hektár termőföldet pusztított el és 3600 haszonállat is elpusztult az időjárási katasztrófában.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Az ország keleti felén még tartja magát a frontálzóna. Így az ott élők tapasztalhatnak továbbra is kellemetlen tüneteket. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Érdemes fényvédő krémet használni a leégés ellen, mert az erős szélben nem érezzük a napsütés erejét. A pázsitfűfélék pollenje nagyon magas koncentrációban van jelen a légkörben.

A légnyomás nem változik.