Sorban dönti a nyárias meleg a hőmérsékleti rekordokat

2019. október. 23 21:48

Dél, délnyugat felől rendkívül meleg levegő áramlik a Kárpát-medencébe, ennek köszönhetően a hivatalos meteorológiai mérések kezdete óta nem tapasztalt meleg időjárás uralkodik hazánkban.

Az időjárási helyzet szélsőséges voltát jól mutatja, hogy több mint 10 fokkal vagyunk az ilyenkor szokásos 14 fokos maximum fölött. A keddi és szerdai csúcshőmérséklet országos átlaga ugyanis 25 fok körül alakult, amely június közepének vagy augusztus végének megfelelő. 

Kedden és szerdán is megdőlt az országos napi maximum-hőmérséklet rekordja. Kedden Szikáncson 28,7 Celsius fokot rögzített a mérőműszer. A keddi országos rekordot eddig Budapest tartotta 26,2 fokkal, amelyet még 1943-ban mértek.

Szerdán a Békés megyében található Dombegyház településen volt a legmelegebb 28,2 fokkal, amely a 2013-ban Baján regisztrált 27,3 fokos országos rekordot múlta felül. Szerdán a fővárosban is rendkívül meleg volt. Újpesten 26,4 fokig emelkedett a hőmérséklet, amely a szintén 2013-ban mért 24,9 fokos rekordot döntötte meg. A reggel is szokatlanul enyhe idővel indult, hiszen János-hegyen mindössze 16,5 fokig csökkent a hőmérséklet, amely két tized fokkal magasabb, a 2013-ban Pestszentlőrincen mért legmagasabb minimum hőmérséklet rekordjánál.
Az következő napokban is marad a szokatlanul meleg idő.

Térképek forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat facebook oldala

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma már nem kell újabb fronthatással számolni. Egészen csütörtökig fellélegezhetnek a frontérzékenyek. A kellemetlen tünetek fokozatosan elmúlnak.

A légnyomás nem változik.