Sorban dönti a rekordokat a szeptemberi kánikula

2023. szeptember. 13 18:33

Északi-Afrika térségéből rendkívül enyhe levegő áramlik hazánk térségébe. Egymást követő két napon is új hőmérsékleti rekord született.

Szeptember 11-én, hétfőn Budapest János-hegy állomáson mindössze 20,7 fokig hűlt le a levegő. Így a fővárosban új legmagasabb napi minimumhőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 20,2 fok volt, melyet 2009-ben, Budapest-Lágymányos állomáson regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában.

Szeptember 12-én újabb rekordok születtek. Ezúttal is Budapest János-hegy mérőállomáson volt a legenyhébb a reggel, 21,8 fokig hűlt le a levegő, ez az érték így szeptember közepén egy átlagos nap maximum hőmérsékletének is elmenne. Kedd reggel a János hegyen mért érték nem csak fővárosi, hanem egyben országos legmagasabb napi minimumhőmérséklet rekord is. A korábbi fővárosi rekord 20,3 fok volt, melyet a Fővárosi Állatkertben regisztráltak, 2016-ban mértünk. A korábbi országos rekord pedig 21,7 fok volt, melyet Pécs Erzsébet Egyetem állomáson mértek, 1932-ben.

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás