Szélsőséges hőmérsékleti kontraszt alakult ki hazánkban

2023. december. 02 14:15

Rendkívüli hőmérsékleti eloszlást figyelhetünk meg hazánkban. 18 fokos hőmérséklet-különbség átlagosan két évente egyszer fordul elő az országban.

A Dunántúl felett jelenleg egy hidegfront húzódik, amelyből nyugaton többfelé havazik, keletebbre viszont eső, havas eső hull. A hőmérséklet mindössze 0 és +2 fok között alakul. Ezzel szemben az Alföld délkeleti területei fölé rendkívül enyhe léghullámok áramlanak, a hőmérséklet arrafelé 15 és 18 fok között alakul. Utóbbi értékkel a mai napra vonatkozó hőmérsékleti maximum rekord is minden bizonnyal megdőlt. A pontos értékről azonban csak később tudunk beszámolni. További érdekesség, hogy az Alföld délkeleti részén az éjszaka folyamán mindössze egy-két óra óra alatt ugrott 7-10 fokot a hőmérséklet, amikor a Földközi-tengerről származó légtömeg elérte a térséget. 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.