Szélsőséges időjárási körülmények várhatók az Adria térségében

2018. október. 27 13:50

Észak-Olaszországban, Svájcban, Szlovéniában és Horvátországban szélsőséges időjárási feltételekre kell felkészülni a hétvégén, valamint a hétfői napon.

A Földközi-tenger középső területei felett örvénylő mediterrán ciklon meleg, nedves levegőt szállít a szárazföldi területek fölé. A nedves légtömegek az Alpok déli, délkeleti vonulatainak ütközve hatalmas mennyiségű csapadékhullást idéznek elő.

72 óra leforgása alatt 200-350, helyenként pedig akár 500 milliméter csapadék is lehullhat (térkép alább). Komoly árvizek, földcsuszamlások kialakulása valószínű a következő napokban. Aki a megjelölt térségbe indul útnak, előtte mindenképp tájékozódjon az aktuális közlekedési, veszélyes időjárási körülményekről. Svájc és Olaszország több régiójában már most a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes a heves esőzések, viharok veszélye miatt.

Vasárnap és hétfőn heves viharokra, szupercellák kialakulására kell számítani az Adriai-tengeren, tornádók, víztölcsérek is előfordulhatnak.

Az 1200-1400 méter feletti területeken a csapadék egy része hó formájában hull, így a magasabb hegyvonulatokon akár 100-150 centiméter friss hó is lehullhat a következő 3-4 napban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.