Szélviharra, zivatarokra és újabb esőzésre figyelmeztetnek

2021. május. 18 12:23

Kedden és szerdán is ciklonok alakítják időjárásunkat, emiatt viharos széllökésekre, nagy esőre és zivatarok kialakulására is számíthatunk.

Kedden a délután második feléig a közép-magyarországi régióban az északnyugati szél sebessége elérheti a 70 km/óra körüli értékeket. Ezt követően jelentősen mérséklődik a légmozgás. A délután második felétől a késő esti órákig Vas megyétől Baranyáig előfordulhat néhány zivatar, jó eséllyel heves kísérőjelenségek nélkül. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Vas, Zala, Baranya és Somogy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre vonatkozóan. Viharos erejű széllökésekre Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Veszprém megyében figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka inkább az intenzívebb záporok lesznek jellemzőek (szintén a délnyugati megyékben), szerdán pedig az ország északkeleti harmadán fordulhat elő a záportevékenység mellett zivatar is. Szerdán a napi csapadék mennyisége területi átlagban, a három délnyugati megyében 20 milliméter felett alakulhat, emiatt Zala, Somogy és Baranya megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Zivatarok veszélye miatt Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érvényes figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Az ország keleti felén még tartja magát a frontálzóna. Így az ott élők tapasztalhatnak továbbra is kellemetlen tüneteket. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Érdemes fényvédő krémet használni a leégés ellen, mert az erős szélben nem érezzük a napsütés erejét. A pázsitfűfélék pollenje nagyon magas koncentrációban van jelen a légkörben.

A légnyomás nem változik.