Szélviharra, zivatarra és havazásra is figyelmeztetnek

2020. február. 27 11:04

Péntek hajnalban egy markáns hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására nagy területen viharossá fokozódik a szél. A déli megyékben zivatarokra, míg északkeleten havazásra is számítani kell.

Csütörtök délután az északkeleti országrészben egy-egy zivatar kialakulhat. Az esti órákban a délire forduló szelet a Kisalföldön már 70 km/óra körüli széllökések kísérhetik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre a viharos szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megyére, valamint a zivatarok várható kialakulása miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Péntekre virradóan egyre többfelé várható csapadék, mely az Északi-középhegység és az Alföld északi felén jobbára havazás (tapadó hó) formájában várható. 5 centiméter feletti hóréteg a hegyvidéki tájakon várható. Az északnyugatira forduló szél a reggeli óráktól egyre nagyobb területen lesz viharos. A Dunántúlon és a középső országrészben 80-100 km/óra közötti lökések is előfordulhatnak. A Dunántúlon és a Dél-Alföldön néhol zivatar is kialakulhat, melyhez szintén társulhat 80 km/óra fölötti szélroham.

Az OMSZ másodfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a viharos szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom, Vas, Somogy, Tolna, Pest és Bács-Kiskun megyére. Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád, Baranya és Zala megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharos szél miatt.

A zivatarok kialakulása miatt Veszprém, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye magasabban fekvő területen pedig akár 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.