Szélviharral érkezik a hideg, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. február. 03 10:36

Pénteken még csak a Dunántúl északi felén, majd szombaton az egész országban viharossá fokozódik a szél. A Dunántúlon és északkeleten 100 km/órás széllökések is lehetnek.

Pénteken késő délután, illetve este az északnyugatira forduló szelet főként az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és esetleg a középső országrészben viharos lökések kísérhetik (általában 60-80 km/óra), de az északnyugati határvidék közelében, illetve a Dunántúli-középhegység, Börzsöny magasabban fekvő részein 80 km/óra feletti lökés sem kizárt. A késő esti órákban kissé veszít erejéből a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Pest és Fejér megyére, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A kelet felé haladó csapadékzónából a legtöbb helyen eleinte még havazás, majd egyre inkább havas eső, eső várható. A keleti, északkeleti határ közelében és az Északi-középhegységben maradhat végig havazás a fő csapadékforma. Átmenetileg lepel-3 centiméteres hóréteg alakulhat ki, azonban a Dunakanyar, a Budai-hegység és az Északi-középhegység magasabban fekvő részein, illetve az északkeleti tájakon 5 centiméter körüli, esetleg azt meghaladó vastagságú hótakaró kialakulására is esély nyílik. Az enyhülés hatására (az északkeleti tájak és a magasabb csúcsok kivételével) gyorsan el is olvad a hótakaró.

Szombaton a hajnali, reggeli óráktól kezdve ismét viharossá, erősen viharossá fokozódik az északnyugati szél. Az országban nagy területen lehet 70 km/óra fölötti széllökés, míg a Dunántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében általában 80-90 km/órás, a Bakonyban és a Balaton térségében akár 100-110 km/órás lökések is várhatóak. Az időjárási helyzetre tekintettel akár a piros színű veszélyjelzés is kiadásra kerülhet. Szombaton másodfokú figyelmeztetés érvényes a várhatóan 90 km/órát meghaladó széllökések miatt a Dunántúlon, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Pénteken késő délután, este az északi országrészben graupel (hódara) záporok várhatóak, nem kizárt, hogy egy-egy gócban az ég is megdörren. Szombaton a hajnali órákban az északkeleti tájakon átmeneti jelleggel gyenge ónos eső kis eséllyel előfordulhat. A hóval borított tájakon, a hóréteg állapotától függően hófúvás is lehetséges.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás