Szén-dioxidot kell kivonni a légkörből, hogy csökkenjen a felmelegedés

2023. január. 29 11:06

A szén-dioxid-eltávolítás vagy röviden CDR (Carbon Dioxide Removal) széles körben elismert feladat, amely elengedhetetlen az éghajlati célok eléréséhez.

A CDR (Carbon Dioxide Removal) magában foglalja a szén-dioxid légkörből történő felfogását, és annak évtizedekig, évezredekig tartó tárolását szárazföldön, óceánban, geológiai képződményekben vagy előállított termékekben, például bioszénben.

Az Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) legfrissebb jelentésében 541 olyan útvonalat mutatott be, amelyek 1,5 °C-ra vagy 2°C-ra korlátozhatják a globális hőmérséklet-emelkedést. Ezen forgatókönyvek szinte mindegyike magában foglal bizonyos fokú CDR-t.

A „negatív kibocsátásnak” is nevezett CDR skálázása hatékony módja a Párizsi Megállapodásban meghatározott hőmérsékleti célok elérésének – mondta Artur Runge Metzger, az Európai Bizottság Klímapolitikai Főigazgatóságának korábbi igazgatója.

A szén-dioxid eltávolításának két módja van: A hagyományos módszer, amely magában foglalja a földgazdálkodást, elsősorban erdősítésen és újraerdősítésen keresztül, valamint „újszerű CDR-módszereket”. Az új CDR-módszerek magukban foglalják a befogott szén tárolását a litoszférában, az óceánban vagy különböző termékekben.

Évente több mint kétmilliárd tonna CO2-t (GtCO2) távolítanak el világszerte a légkörből. Ez jóval kevesebb, mint a fosszilis tüzelőanyag- és cementágazat jelenlegi éves CO2-kibocsátása (36,6 GtCO2), de több is lehet, mint azt sokan várnák.

A jelenlegi évi két GtCO2 CDR (99,9 százalék) hagyományos forrásokból származik. És csak 0,002 GtCO2 (0,1 százalék) származik olyan újszerű CDR-módszerekből, mint a bioenergia szén-dioxid-leválasztással és -tárolással, a bioszén és a közvetlen levegő befogása szén-dioxid-leválasztással és -tárolással.

Bár az újszerű módszerek nagyobb lefedettséget kapnak, elsősorban a fejlesztés kísérleti szakaszában vannak. Költségeiket, előnyeiket és veszélyeiket illetően minimális a bizonyosság, de tartósabb szén-tárolást kínálnak, mint a fák és a talajok.

A következő évtized döntő jelentőségű az új CDR szempontjából, mivel a század második felében szükséges CDR-kiépítések mennyisége csak akkor lesz megvalósítható, ha a következő tíz évben jelentős növekedést látunk.

Annak ellenére, hogy az éghajlatváltozásról szóló tudományos irodalom kevesebb mint négy százalékot tesz ki, a CDR-re vonatkozó tanulmányok exponenciálisan bővülnek, nagyjából évi 19 százalékkal (1990-2021). Jelenleg az éves kiadványok száma három-négy évente megduplázódik.

A CDR innovációja jelentősen növekszik. A kormányok állami kutatásba és fejlesztésbe fektetnek be. Bár földrajzilag koncentrált, a CDR állami finanszírozása 2010 és 2022 között körülbelül 4,1 milliárd dollár volt.

2030-ban a felmelegedést 2°C-ra vagy annál alacsonyabbra korlátozó globális forgatókönyvek évi 0,96 (0-3,4) GtCO2 CDR-t jeleznek 2020-hoz képest. Ezzel szemben az országok további 0,1-0,65 GtCO2-t ígértek 2030-ra a nemzeti irányelveikben.

Csak 53 ország hozott létre hosszú távú hatásmérséklési stratégiát, és közülük 22 költségvetési becslésében szerepel a CDR. Az ilyen országok esetében a CDR 2050-re évi 1,5–2,3 GtCO2. Ahol vannak példák a szén-dioxid-eltávolítás célzott irányítására, azok többnyire egyes nemzetek és az Európai Unió szintjén vannak. Az Egyesült Nemzetek Éghajlat-változási Keretegyezménye és más többoldalú szervezetek ajánlásai és kezdeményezései jogi szempontból korlátozottak, gyakorlati megvalósításuk igencsak kétséges.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.