Szezonrekordot hozott a sarkvidéki hidegbetörés

2022. december. 13 18:53

A hétvége folyamán viharos szél kíséretében hidegbetörés zajlott le térségünkben. Ennek eredményeként kedd reggelre a hóval borított tájakon -10 fok alá csökkent a hőmérséklet.

December 13-án reggelre országszerte fagypont alá csökkent a hőmérséklet, általában -3, -13 fok közötti értékeket regisztráltak. -10 fok alá jellemzően a vastagabb hóval borított tájakon csökkent a hőmérséklet. Az ilyenkor szokásos minimumnál nagyjából 3 fokkal alacsonyabb értéket mutattak a hőmérők kedd hajnalban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Gagybátor községben csökkent legalacsonyabb szintre a hőmérséklet, ott mindössze -15,3 fokot regisztráltak kedden reggel. Ez persze messze elmarad a december 13-án érvényes rekordtól, amely -25,2 fok és 120 éve Debrecenben és Nyíregyházán volt egyidejűleg ilyen hideg a hajnal. Szerdán még az ország nagy részén szintén erős fagyokra kell számítani, majd csütörtöktől több napon keresztül enyhébb időre van kilátás.

Térkép forrása: OMSZ facebook

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.