Szokatlanul kevés eső esett márciusban Európa nagy részén

2019. április. 18 4:59

Bár az aszály probléma hazánkban nem csak a márciust érinti, az alábbiakban a Globális Csapadékklimatológiai Központ eredményeit tesszük közzé.

A Globális Csapadékklimatológiai Központ (Global Precipitation Climatology Centre, GPCC) a német meteorológiai szolgálat (Deutscher Wetterdienst, DWD) keretein belül működik, a Meteorológiai Világszövetség (WMO) szárnyai alatt. Kutatásai a Föld csapadékviszonyaira irányulnak, eredményei a Föld éghajlatának monitorozását és egyéb, széles körű tudományos kutatások elvégzését segítik elő.

Márciusra vonatkozó, előzetes jelentése szerint Európa nagy részén jóval kevesebb eső esett a megszokottnál. Az összehasonlítás alapját képező referencia értékek az 1951-2010 közötti évek területi átlagait jelentik. Térképükön barna szín jelöli a szokatlanul kevés csapadékot, a zöld szín pedig a szokatlanul sok esőt jelzi (például Irak, Irán, Pakisztán).

Percentilis értékek. Forrás: WMO

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Időjárási front egészen keddig nem érkezik. Addig fokozatosan melegszik az idő és fokozódik a hőség. A következő napokban növekszik a pollenterhelés. A hétvégén az ország keleti és középső területein már nagyon magas parlagfű pollenterhelésre is számítani lehet.

A légnyomás nem változik.