Szombaton több helyen kell hófúvásra számítani

2018. február. 23 14:26

Szombaton megkezdődik a hideg levegő beáramlása térségünkbe, észak, északkelet felől. A hideg, erős szél kíséretében érkezik, amely az északi tájakon hófúvásokat okoz.

Pénteken még csak elsősorban a Nyugat-Dunántúlon, majd szombaton napközben az északi tájakon egyre több helyen kell hófúvásra számítani, a megerősödő északi, északkeleti szél hatására. Az Országos Meteorológiai Szolgálat öt dunántúli megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várható hófúvás miatt. Emellett Nógrád és Pest megye északi területein is előfordulhat helyenként hófúvás, különösen a magasabban fekvő területeken.

Az alábbi térkép, a holnap délután 17 órakor várható legerősebb széllökéseket mutatja. A legnagyobb, 45-50 km/órás szélre a Bakonyban, illetve a Kőszegi-hegységben kell számítani. Arrafelé a meglévő 30-40 centiméteres hóból jelentősebb hófúvások is kialakulhatnak.

A síkvidéki területeken jellemzően csak kisebb hófúvás jöhet létre, ott ugyanis a hó már összeesett, kérgesedett, így a szél nem tudja olyan könnyen hordani, mint a domb-, és hegyvidéki területeken található porhavat.

Kép forrása: met.hu

Az időjárási helyzet változásával a figyelmeztetéssel érintett terület is módosulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.