Szupertájfunná fejlődött Trami a Filippinó-tengeren

2018. szeptember. 25 11:18

Az Észak-Atlanti hurrikán szezon jóval gyengébb a tavalyinál, Ázsiában viszont sorban születnek az erősebbnél erősebb szupertájfunok. Most Trami tart Délkelet-Ázsia partvidéke felé.

Az idei őszi, ázsiai trópusi ciklon szezonban mostanra a harmadik szupertájfun is megszületett. Jebi és Mangkhut után Trami is 5-ös fokozatú, azaz a legerősebb tájfunná nőtte ki magát. A legerősebb széllökések a 315 km/órát is elérik a tájfunban, középpontjában a légnyomás 916 hPa-ra csökkent. Jelenleg a nyílt tengeren halad, lakott területeket nem érint.

Az alábbi műholdkép animáción látható a tájfun fejlődése, ahogy a nyomás a középpontjában csökken, egyre határozottabbá válik a szem, a tájfun szerkezete pedig teljesen szimmetrikussá válik.

A következő napokban északnyugat felé halad, majd a hétvégén már észak felé veszi útját. Nagy valószínűséggel átvonul a Miyakojami-sziget felett, majd pénteken Tajvan közelébe ér. Az előrejelzések még bizonytalanok, mennyire fogja érinteni a szigetet a Trami tájfun.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.