Tartós köd kialakulására figyelmeztetnek a délnyugati megyékben

2022. október. 22 10:24

A hidegfront átvonulását követően vasárnap hajnalban a nyugati, délnyugati megyékben kiterjedt ködmezők kialakulására kell számítani.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka folyamán többfelé képződik pára, köd. Tartósabban ködös területek elsősorban a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, kisebb eséllyel az Északi-középhegység térségében fordulhatnak elő. Vasárnap délelőtt a köd megemelkedik, feloszlik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki sűrű köd kialakulása miatt Vas, Zala, Somogy és Baranya megyére, vasárnapra vonatkozóan.

A szombat délután érkező csapadékrendszerben az eső, zápor mellett a délnyugati területeken kis eséllyel zivatar is előfordulhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.