Térképeken az előttünk álló hőmérsékleti hullámvasút

2020. december. 22 14:21

16 fokig is melegedhet az idő, majd markáns hidegfront érkezik. Az évszaknak megfelelő hőmérséklet azonban mindössze egyetlen napig tart majd.

Jelentős melegedés, komoly lehűlés, majd ismét melegedés érkezik mindössze néhány nap leforgása alatt. A hosszú ideje tartó szürke, borongós időt mozgalmasabb időjárás váltja.

Melegfront érte el hazánkat az elmúlt órákban, melynek köszönhetően egyre nagyobb területen kisebb-nagyobb eső tarkítja a szürkeséget. Intenzív melegedés zajlik. Holnap az ország nyugati felén már napsütésnek örülhetünk, és szinte tavaszias meleg időben lesz részünk; délen akár 13-16 fokot is mérhetünk szerdán és csütörtökön. Csütörtöktől ismét beborul az ég. Szenteste markáns hidegfront érkezik, mely 6-10 fokkal is visszavetheti a hőmérsékletet, és néhány nap erejéig visszatér a hajnali fagy. Szombattól egyre gyakoribb vendégünk lesz a napsütés.

Az alábbi térképek segítségével szemléltetjük a következő napok hőmérséklet-változásait a legfrissebb modelleredmények alapján.

A hőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól a felszín közelében, szerda, 12 UTC (hazánkban 13 óra)

Csütörtök, 12 UTC

Intenzív melegedés zajlik szerdán és csütörtökön, a megszokottnál néhol 8-12 fokkal is magasabb hőmérsékletet jegyezhetünk a legmelegebb órákban. Csütörtökön a déli, délnyugati területeken akár 16 fokot is mérhetünk.

Szenteste azonban markáns hidegfront érkezik északnyugat felől, mellyel megkezdődik a hideg levegő beáramlása hazánk területére. Ennek ellenére pénteken még 2-4 fokkal melegebb lesz a sokéves átlagnál, a hőmérséklet ugyanakkor vasárnapig csökkenő tendenciát követ.

A magasban: 850 hPa, péntek, 12 UTC

A felszín közelében, péntek, 12 UTC

A magasban: 850 hPa, szombat, 12 UTC

A felszín közelében: szombat, 12 UTC

Szombat hajnalban már nagy területen fagyhat, a leghidegebb azonban vasárnap hajnalban lesz.

A magasban: 850 hPa, vasárnap, 12 UTC

A felszín közelében: vasárnap, 12 UTC

Vasárnapra a normál közelébe süllyed a hőmérséklet, hazánk nagyobb részén az évnek ezen időszakának megfelelő hőmérséklet várható. Az átlagos idő azonban mindössze egyetlen napig tart: hétfőtől ismét melegedés veszi kezdetét.

A magasban: 850 hPa, hétfő, 12 UTC

A felszín közelében: hétfő, 12 UTC

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás