Térképeken mutatjuk az esti zivatarok útvonalát

2021. augusztus. 08 11:35

Napközben nyugodt, meleg időre számíthatunk, majd este hidegfront érkezik északnyugati irányból. Egyre nagyobb területen alkalmassá válnak a feltételek zivatarok kialakulásához.

Az este érkező front előterében és annak mentén főleg az ország északi felén/kétharmadán fordulnak elő nagyobb számban zivatarok, a déli tájakon valamelyest kisebb a kialakulási esélyük. A zivatarokhoz leginkább jégeső (általában 1-2 centiméteres átmérővel), viharos széllökés (általában 60-80 km/órás lökések), intenzív csapadék (10-25, akár 25 millimétert meghaladó mennyiség) társulhat.

Főként az Északi-középhegység nyugati részén, illetve a Dunakanyar térségében heves zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez nagy méretű (2 centimétert meghaladó átmérő) jég, esetleg erősen viharos (90 km/órát meghaladó lökések) széllökés kíséretében.

A fronthoz kapcsolódó zivatarok a hétfő hajnali, reggeli órákban hagyják el az északkeleti, keleti határvidéket.

Az alábbi térképek segítségével órás bontásban szemléltetjük, a legfrissebb modelleredmények alapján hol várható csapadék vasárnap 21 óra és hétfő reggel 8 óra között.

Az aktuális csapadéktevékenységet megtekinthetik radarképeinken, de érdemes figyelemmel kísérni veszélyjelzés oldalunkat is.

Vasárnap, 21 óra

22 óra

23 óra

Hétfő, 0 óra

Hétfő, éjjel 1 óra

Hétfő, éjjel 2 óra

Hétfő, éjjel 3 óra

Hétfő, hajnali 4 óra

5 óra

6 óra

7 óra

8 óra

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.