Térképen, hol eshet a legtöbb eső a hidegfrontból

2023. október. 24 18:08

A borongós, többször esős napot követően a csapadék zöme az éjszakai órákban várható. Térképen szemléltetjük, hol számíthatunk a legnagyobb mennyiségre.

Több hullámban számíthatunk csapadékra a következő napokban, az első jelentősebb adag ma éjszaka várható, majd pénteken eshet újabb kiadós mennyiségű eső.

A ma este kezdődő esőzést egy hidegfrontnak köszönhetjük, az északi országrészben szerda reggelig jelentős mennyiség összejöhet, területi átlagban 10-15 milliméter, de lokálisan akár 20 milliméter feletti csapadékot is mérhetünk. Az éjféli óráktól előbb a Dél-Dunántúlon, majd reggelig keletebbre a Dél-Alföldön zivatarok is kialakulhatnak, melyeket intenzív csapadék, erős, viharos széllökések kísérhetnek. Reggel, kora délelőtt északon még többfelé, majd délután már csak elvétve alakulhat ki zápor.

Az alábbi térképen a legfrissebb modelleredmények alapján szemléltetjük, hol eshet a legtöbb eső szerda délelőttig.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.