Tizennégy megyében zivatarok veszélye miatt figyelmeztetés érvényes

2020. április. 18 12:14

Észak felől egy hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására átmenetileg mozgalmassá válik időjárásunk, elszórtan zivatarok kialakulására is számítani kell.

Szombat délutántól késő estig elsősorban az Észak-Dunántúlon alakulhatnak ki helyenként zivatarok, de a Dél-Alföldön is előfordulhat egy-egy zivatar. Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarok kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Csongrád és Vas megyére a szombati napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap hajnaltól kezdetben helyenként újra az Észak-Dunántúlon és északon, majd napközben egyre inkább a Sopron-Szeged vonaltól délnyugatra számíthatunk elszórtan zivatarokra. A zivatarokat viharos széllökések (60-70 km/óra), nagyobb mennyiségű csapadék (lokálisan 10-15 milliméter) és apró szemű jég is kísérheti. Az OMSZ zivatarok kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a Dunántúlra, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád, Nógrád és Heves megyére a vasárnapra vonatkozóan.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.