Több megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás veszélye miatt

2023. június. 09 10:47

Pénteken és szombaton is többfelé számíthatunk újabb zivatarok kialakulására, de a hétvégén a felhőszakadás már kisebb területen lesz jellemző.

Pénteken és szombaton is országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek további zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak. A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz mindkét nap. Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, utóbbira (illetve villámárvízre) pénteken az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld középső, nyugati részén, valamint a Dunántúl északkeleti megyéiben és a Duna mentén a legkedvezőbbek a feltételek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt hazánk egész területére. Pénteken Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében másodfokú, másutt pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás várható kialakulása miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton a péntekihez képest kevesebb helyen valószínű 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiség. Átmeneti viharos széllökés, jégeső sem kizárt a zivatarok környezetében, de nem ez lesz a jellemző. Éjszakára csökken a zivatarok száma, de teljesen nem szűnik meg a zivatartevékenység, főleg keleten lehetnek továbbra is aktív zivataros gócok.

Szombaton az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás