Több megyében zivatar veszélyére figyelmeztetnek

2023. augusztus. 06 10:48

Borongós, esős idővel telik a nap első fele. Több megyében alkalmassá válnak a feltételek zivatar létrejöttére. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az összefüggő csapadékzóna lassan változtatja helyzetét, emiatt a nap első felében az ország keleti felén további kiadós mennyiségű csapadék hullhat, lokálisan zivatarok és felhőszakadás (általában 20-50 milliméter) is előfordulhat. Kisebb számban a nap további részében is kialakulhat zivatar arrafelé. Ezen kívül a délelőtti óráktól a nyugati, délnyugati tájakon növekszik az esély újabb zivatarok előfordulására, amelyeket átmenetileg erős, viharos széllökések (hozzávetőleg 50-80 km/óra), esetleg jégeső kísérhetnek. A tegnapihoz hasonló heves eseményekre azonban nem kell készülni.

Az északnyugatira, nyugatira forduló szelet napközben elsősorban a Dunántúli-, valamint az Északi-középhegység magasabb részein zivatartól függetlenül is kísérhetik viharos (60 km/órát meghaladó) lökések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére vasárnap.

Jelentős eső miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes ma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn északkeleten és délnyugaton: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.