Tombol a szélvihar, szinte az egész országban másodfokú figyelmeztetés érvényes

2022. január. 30 10:50

Az éjszakai órákban markáns hidegfront érte el hazánkat, amely az ország nagy részén erősen viharos széllökéseket okoz.

Vasárnap a délelőtti órákban egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északnyugati szél. A délnyugati tájak és az északkeleti határvidék kivételével erősen viharos széllökésekre (90 km/óra feletti) is számítani kell. Elsősorban az ország északi területein akár 100 km/órát meghaladó széllökések sem kizártak, a magasabban fekvő területeken 110 km/órát meghaladó lökések is előfordulhatnak. A légmozgás csak a késő éjszakai órákban veszít erejéből. (Az időjárási helyzet függvényében akár a piros fokozat kiadása is indokolt lehet.) Vasárnap napközben az északkeleti országrészben az intenzív záporokat egy-egy villámlás, dörgés is kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra az erősen viharos széllökések miatt hazánk nagy részére: Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Tolna, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyékre. Vas, Zala, Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében zivatar veszélye miatt szintén elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.