Trópusi idő: Egyszerre figyelmeztetnek hőségre és felhőszakadásra

2018. július. 30 13:16

A hőség mellett a keddi napon ismét egyre több helyen kell zivatarok, ezzel együtt pedig felhőszakadás kialakulására számítani.

Hétfőn a délutáni, esti órákban a Dunántúl keleti, délkeleti felén és a Duna vonalában helyenként kialakulhat zivatar, amelyek az éjszaka folyamán mindenütt megszűnnek. A napi középhőmérséklet hétfőn az ország jelentős részén 25 °C felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 °C-ot is átlépheti.

Kedden a déli óráktól szórványosan, nagyobb eséllyel a Dunától keletre ismét számíthatunk zivatarokra. Környezetükben lokálisan jelentősebb mennyiségű (20, kedden helyenként több, mint 25 milliméter) csapadék, erős vagy viharos szél és kisebb méretű jég előfordulhat. A napi középhőmérséklet kedden az ország jelentős részén 25 °C felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 °C-ot is átlépheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre hat, keddre pedig három megyében másodfokú figyelmeztetést adott ki a rendkívüli melegre tekintettel. Kedden nyolc megyében heves zivatarokra és felhőszakadásra is figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.