Újabb havazásra, hófúvásra figyelmeztetnek

2018. február. 13 10:12

A felettünk örvénylő mediterrán ciklonból még jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Az OMSZ több megyére adott ki figyelmeztetést a várható havazás és hófúvás miatt.

Gyenge vagy helyenként közepes intenzitású havazásra lehet számítani, gyengébb csapadék intenzitás esetén havas eső, eső valószínű. A déli óráktól a Dunántúlon és az Északi-középhegységben általában havazás, havas eső valószínű, a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon a havas eső, hó mellett délután már elszórtan az eső is eshet. A napközben 0 fok feletti hőmérsékletek miatt, síkvidéken hógyarapodás kisebb területen valószínű. A Dunántúl egyes részein, estétől az Északi-középhegység térségében lepel-5 centiméter megmaradó hó hullhat. A 350 méter feletti részeken, elsősorban a Dunántúli-középhegységben 10 centiméter feletti hó is hullhat kedd éjfélig.

Vas megyében és Veszprém megye nyugati részein esetleg gyengébb hóátfúvás sem kizárt az időnként megerősödő északnyugati szél hatására.

Szerdán az ország legnagyobb részén havazásra számíthatunk. A jelentősebb megmaradó hóréteg szerdára virradó éjszaka alakulhat ki a dél megyékben. Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyében akár 5-7 centiméter hó is hullhat a délelőtti órákig. Szerdán napközben folytatódik a havazás, de a hőmérséklet már kevéssel fagypont körül alakul, így a hóréteg további gyarapodása már nem valószínű.

Az időjárási helyzet változásával a figyelmeztetéssel érintett terület is módosulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.