Újabb komoly felhőszakadás jöhet, figyelmeztetés érvényes

2020. június. 18 10:18

Csütörtökön is országszerte alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához. A legnagyobb, akár 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiségek a Duna vonalától keletre érkezhetnek.

A Duna vonalában lévő zivatar még továbbra is életben marad, emellett a Nyugat-Dunántúlon, a Duna-Tisza-közén és a délkeleten lévő záporos gócok is zivatarrá fejlődhetnek. Összességében ma is az ország nagy részén zivatarok várhatóak (a nap második felében legnagyobb számban és intenzitásban elsősorban az ország középső részén és keleten). A zivatarokat főként felhőszakadás kíséri (rövid idő alatt lehulló, jellemzően 30-50 milliméter csapadék, de az említett helyeken ennél több, akár 50 millimétert meghaladó mennyiség is hullhat), emellett kisebb eséllyel 60-80 km/óra feletti szél, illetve jégeső (2 centiméter körüli) is társulhat hozzájuk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a teljes országban zivatarok és felhőszakadás veszélyére figyelmeztet csütörtökön. Másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás kialakulásának lehetősége miatt a Duna vonalától keletre, Csongrád megye kivételével.

Pénteken délnyugaton és keleten, északkeleten érvényes elsőfokú figyelmeztetés zivatarok kialakulásának lehetősége miatt: Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád, Heves, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben. 50 millimétert meghaladó felhőszakadás kialakulásának lehetősége miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás