Újabb rekordokat döntöget az új év

2022. január. 04 16:37

Továbbra is rendkívül enyhe levegő áramlik térségünk fölé, ennek köszönhetően a korábbi napokhoz hasonlóan vasárnap és hétfőn is újabb hőmérsékleti rekordok születtek hazánkban.

Az év első napjához hasonlóan január 2-án és 3-án is szokatlanul enyhe, az ország nagy részén szinte kora tavaszias idő volt. Vasárnap Budapesten ismét megdőlt a napi legmagasabb hőmérséklet rekordja. Lágymányoson ugyanis 13,5 fokig emelkedett a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőhálózatában 1984-ben mértek a fővárosban ehhez hasonló meleget. Akkor az Országút nevű állomáson regisztráltak 12,8 fokot.

Térkép forrása: https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat

Hétfőn már nemcsak a fővárosban dőlt meg az eddigi napi melegrekord, hanem országos szinten a napi legmagasabb minimum-hőmérséklet is. A fővárosban Budapest Lágymányoson 14,6 fokot mért az OMSZ és ezzel Budapest Krisztinaváros mérőállomáson 1992-ben feljegyzett 12,5 fok dőlt meg. Emellett Pécs Árpádtetőn a hőmérséklet mindössze 7,8 fokig csökkent, mely felülmúlta az 1936-ban Kaposváron regisztrált 7,0 fokos napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti értéket.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás