Viharokra figyelmeztetnek az egész országban

2022. április. 09 10:53

A felettünk húzódó hidegfront többfelé zivatarok és viharossá fokozódó szél kíséretében vonul át az országon. Késő délutántól, estétől számíthatunk a szél mérséklődésére.

Hidegfront vonul át fölöttünk. Hatására az északnyugati szelet fokozatosan egyre nagyobb területen 70-80 km/óra körüli széllökések kísérhetik, legkisebb valószínűséggel a délkeleti országrészben. A magasabban fekvő területeken 85-90 km/óra feletti lökés sem kizárt. Estére várhatóan fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. A hidegfront mentén, közvetlen előterében zivatarok kialakulásához is kedvezőek a feltételek. Környezetükben is előfordulhatnak 85-90 km/órát meghaladó széllökések, illetve apró szemű jég is kísérheti vonulásukat egyes helyeken.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erősségű széllökések miatt Békés megye kivételével az egész országra a szombati napra vonatkozóan. Zivatar kialakulásának veszélye miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.