Viharos erejű szélre figyelmeztetnek a Dunántúlon

2022. január. 04 12:16

Az érkező hidegfront előtt kedden napközben erős, a Dunántúlon helyenként viharos szél kíséretében áramlik térségünkbe az enyhe levegő.

Kedden napközben nagy területen megerősödik a délnyugati szél, de a Dunántúl középső és délnyugati részein helyenként viharos lökések (jellemzően 60-70 km/óra) is lehetnek. Kiemelten a magasabban fekvő részeken (elsősorban a Dunántúli-középhegység területe) ennél erősebb (70 km/óra feletti) lökések is előfordulhatnak. Az esti órákban a Tiszántúl északi felén is lehetnek viharos közeli lökések (60-65 km/óra). Éjszaka valamelyest veszít erejéből a légmozgás, de továbbra is nagy területen lehet számítani élénk, erős lökésekre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű széllökések miatt Veszprém, Zala és Somogy megyére, keddre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán napközben egy markáns hidegfront vonul át az országon, melynek hatására az északnyugati, északi irányba forduló szelet kísérhetik ugyancsak erős, a Dunántúl nyugati felén akár viharos (60-70 km/óra) lökések a késő esti órákig. Szerdán napközben az érkező hidegfront hatására többfelé kell esőre, záporesőre számítani, mely az esti óráktól előbb a Dunántúl magasabban fekvő területein (Bakony, Kőszegi-hegység, később Mecsek), majd a késő esti óráktól akár már a délnyugati országrészben síkvidéken is havas esőbe, majd tapadó havazásba válthat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.