Viharos erejű szélre figyelmeztetnek az egész országban

2018. október. 24 9:42

A hidegfronttal érkező sarkvidéki eredetű levegő nagy erővel zúdul be a Kárpát-medencébe. Az egész országban figyelmeztetés érvényes a viharos szél miatt.

Összességében sokfelé várható viharos északnyugati szél. Nagyobb területen elsősorban az Észak-Dunántúlon, a Duna-Tisza-közén és a Dél-Alföldön kell 70-90 km/óra körüli lökésekre számítani, erre nagyobb esély a nap első felében van. A Mátrában, Börzsönyben és a Bakonyban időnként még a 90-100 km/órát is meghaladhatja a szélsebesség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki az egész országra a viharos erejű szél veszélye miatt.

A nap második felében fokozatosan egyre ritkábban és kevesebb helyen, többnyire záporokhoz kötődve alakulhat ki viharos lökés, majd csütörtökre virradóra mindenhol jelentősen veszít erejéből a szél. Délelőtt, kora délután a Tiszántúlon, északkeleten egy-egy helyen megdörrenhet az ég.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.