Viharos karácsonyt hozott a Fülöp-szigetekre a Phanfone tájfun

2019. december. 25 17:16

A Phanfone tájfun éppen december 24-én este ért partot a Fülöp-szigetek középső területei felett. Számos embernek igazán emlékezetessé tette az ünnepet.

A legerősebb széllökések az utóbbi órákban a 145 km/órát is elérték, a légnyomás pedig 970 hPa-ig csökken a trópusi ciklon belsejében. A Phanfone (más néven Ursula) tájfun nagyon gyors erősödésen ment keresztül a partot érés előtt, ugyanis hétfőn még csak 75-80 km/órás széllökések jártak az átvonulásával. Számos repülőjáratot töröltek és buszpályaudvart zártak be a vihar érkezése miatt, így több ezer ember a karácsony estét a családja helyett a repülőtereken töltötte.

A tájfun ereje a partot érést követően némileg csökkent, de továbbra is veszélyes szeleket és hatalmas mennyiségű esőt ont magából.

A következő napokban a trópusi ciklon nyugat, északnyugat felé folytatja útját, miközben jelentősen veszít erejéből. A hétvégén Vietnam partjainál érhet el ismét szárazföldi területeket.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.