Viharos szél és hózivatar is lehet, figyelmeztetés érvényes

2023. március. 28 11:04

Kedden még továbbra is erős északi, északnyugati áramlás várható térségünk felett. A hózáporokat, hódarazáporokat helyenként dörgés kísérheti.

Kedden napközben ismét egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északnyugati szél: az ország délnyugati kétharmadán több helyen is elérhetik, meghaladhatják a 70-80 km/órát a legerősebb széllökések. A magasabban fekvő területeken 80-90 km/óra feletti lökések is előfordulhatnak. Az esti óráktól fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű széllökések miatt a keddi napra vonatkozóan az egész Dunántúlra, valamint Nógrád, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére.

Kedden napközben a záporos csapadékgócokat (jégdara-, hódarazáporokat, hózáporokat) helyenként zivatartevékenység is kísérheti, valamivel nagyobb valószínűséggel a Dunától keletre és a Dunántúl keleti részén. Az intenzívebb gócokhoz szintén társulhatnak viharos (70 km/óra körüli) széllökések.

Zivatar veszélye miatt Zala, Somogy és Vas megye kivételével az egész országban előfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Ugyan kedd estétől csökken a csapadékhajlam, azonban az ország északkeleti harmadán még előfordulhatnak ekkor is hózáporok, amelyekből alacsony valószínűség mellett lokálisan lepel-2 centimétert elérő, esetleg meghaladó hóréteg is létrejöhet, amely szerda délelőttig meg is maradhat. Szerdán kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség már nem várható.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás