Viharos szelet és zivatarokat is hoz a hidegfront

2019. október. 05 10:34

Szombaton délutántól az érkező hidegfront hatására a Nyugat-Dunántúlon kedvezővé válnak a feltételek zivatarok kialakulásához, északnyugaton viharos széllökések is lehetnek.

Szombaton egy érkező hidegfronthoz kapcsolódóan késő délutántól előbb a Kisalföldön, majd este a Dunántúlon megerősödő, viharossá (60-70 km/óra) fokozódó északnyugati szélre, néhol zivatarok kialakulására lehet számítani. A legerősebb széllökések főként zivatar környezetében egy-egy helyen a 70-80 km/órát is elérhetik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra Győr-Moson-Sopron, Vas, Somogy, Veszprém, Zala és Baranya megyére a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei. Győr-Moson-Sopron és Vas megyére pedig a viharossá fokozódó szél miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnapra virradó éjszaka a Dunántúlon, illetve hajnaltól északkeleten tovább erősödik a szél. A Dunántúlon reggelig általában 50-70 km/óra közötti széllökések várhatók. Főként a hegyvidéki területeken, Sopron környékén, illetve a Balatonnál lehetnek ennél erősebb széllökések. Vasárnap napközben fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. Vasárnap Veszprém és Győr-Moson-Sopron-megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés a viharos szél miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön és a nyugati határszélen tartósan megmaradhat a köd, ami nehezíti a közlekedést. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.