Viharos szelet és zivatarokat is hoz a hidegfront

2019. október. 05 10:34

Szombaton délutántól az érkező hidegfront hatására a Nyugat-Dunántúlon kedvezővé válnak a feltételek zivatarok kialakulásához, északnyugaton viharos széllökések is lehetnek.

Szombaton egy érkező hidegfronthoz kapcsolódóan késő délutántól előbb a Kisalföldön, majd este a Dunántúlon megerősödő, viharossá (60-70 km/óra) fokozódó északnyugati szélre, néhol zivatarok kialakulására lehet számítani. A legerősebb széllökések főként zivatar környezetében egy-egy helyen a 70-80 km/órát is elérhetik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra Győr-Moson-Sopron, Vas, Somogy, Veszprém, Zala és Baranya megyére a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei. Győr-Moson-Sopron és Vas megyére pedig a viharossá fokozódó szél miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnapra virradó éjszaka a Dunántúlon, illetve hajnaltól északkeleten tovább erősödik a szél. A Dunántúlon reggelig általában 50-70 km/óra közötti széllökések várhatók. Főként a hegyvidéki területeken, Sopron környékén, illetve a Balatonnál lehetnek ennél erősebb széllökések. Vasárnap napközben fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. Vasárnap Veszprém és Győr-Moson-Sopron-megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés a viharos szél miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.