Viharos szélre és nagy csapadékra figyelmeztetnek

2023. december. 22 11:32

Erős nyugati, északnyugati áramlás alakult ki hazánk felett. A viharos szél mellett északnyugaton nagy mennyiségű csapadékra is számítani kell.

Pénteken napközben a nyugatias irányú szelet az ország több pontján is kísérhetik viharos (60, leginkább a gomolyfelhők környezetében 70-80 km/órás is) lökések. A légmozgás az este folyamán átmenetileg valamelyest veszít erejéből, majd északnyugatira fordul, és az éjféli óráktól ismét erőre kap. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos erősségű széllökések miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Tolna, Vas és Veszprém megyében pénteken. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken napközben az északnyugat felől érkező gyors mozgású záporos gócokat kis eséllyel villámlás, dörgés is kísérheti.

Szombaton a legerősebb széllökések már nagyobb területen érhetik el 70-85 km/órát. Elsősorban a Dunántúli- és az Északi-középhegység magasabban fekvő részein ma és holnap is előfordulhatnak 85 km/órát meghaladó széllökések. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton viharos erősségű széllökések miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar,  Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyében.

Éjszakától északnyugat felől több kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot és vonul fölöttünk. Az esőből, havas esőből, havazásból összegyűlő szombati csapadékösszeg az Észak-Dunántúlon nagyobb területen is elérheti, meghaladhatja a 20 millimétert. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Fejér megyére a várhatóan nagy mennyiségű csapadék miatt.

Az éjszaka, valamint szombaton érkező csapadékzónák által átmenetileg több helyen is kifehéredhet a táj, erre reggelig főként a Dunántúli-, valamint az Északi-középhegységben, a főváros tágabb térségében és az Északi-középhegységben, szombat napközben az ország északkeleti felén, kétharmadán van számottevő esély: síkvidéken jellemzően lepel-3 centiméter vastagságú lehet az esetlegesen kialakuló rövid életű hóréteg (lokálisan, főként a magasabban fekvő tájakon ez néhol meghaladhatja az 5 centimétert), amely gyors olvadásnak indul.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás