Viharos szélre figyelmeztetnek az Észak-Dunántúlon

2018. október. 29 17:41

Az éjszakai órákban délnyugat felől hidegfront éri el hazánkat, amelynek hatására több helyen megerősödik a szél, helyenként zivatarok kialakulására is számítani kell.

Hétfőn estétől a déli, majd a délnyugatira forduló szél sokfelé lesz erős, a Dunántúlon viharos (60-65 km/óra) lökések is várhatók. Az éjszaka folyamán tovább erősödik a szél, és a Kisalföld térségében (valamint a hegyvidéki területeken is) 70-75 km/óra körüli széllökések is előfordulhatnak. A viharos lökések jelentős része a kedd esti órákra megszűnik. A hétfő éjféli óráktól délnyugat felől érkező hidegfront mentén zivatarok is kialakulhatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a keddi napra vonatkozóan a viharos erejű széllökések miatt Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyére.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.