Viharos szélre, zivatarokra, havazásra figyelmeztetnek

2019. május. 04 10:36

Vasárnap a hideg levegő beáramlásával egyre nagyobb területen megerősödik a szél, a Dunántúlon viharos széllökésekre is számítani kell.

Szombaton összességében az északnyugati területek kivételével elszórtan valószínű zivatarok kialakulása, nagyobb számban a délutáni, esti órákban. Zivatar környezetében néhol szélerősödés (50-70 km/óra), illetve kisebb méretű jég (1 centiméter körüli vagy alatti átmérővel) előfordulhat. Vasárnap az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szelet a Dunántúl északnyugati, nyugati tájain gyakran viharos (általában 60-80 km/óra, néhol akár 80 km/óra feletti) széllökések kísérik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a viharossá fokozódó szél miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyére vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben a délkeleti megyékben egy-egy zivatar kialakulása nem kizárt. Vasárnap hajnalban, reggel kis eséllyel az Alpokalja csúcsain már lehet időszakos halmazállapot-váltás. Estétől, késő estétől a Nyugat-Dunántúlon, kiemelten az Alpokalja magasabban fekvő részein, továbbá a Bakony tetején időszakosan átválthat a halmazállapot havas esőre, a csúcsokon hóra is.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.