Villámfényes volt az este a Dél-Dunántúlon

2017. december. 15 6:19

A gyorsan átvonuló front enyhe és nedves levegőt szállított hazánk déli részeire, amelynek eredményeként többfelé az ég is megdördült csütörtök este.

Nem mindennapos esemény, hogy december közepén nyárias zivatarok alakuljanak ki hazánkban. Csütörtök este azonban éppen ez történt, a jelenség azonban nem ért váratlanul minket, hiszen előrejelzésünkben épp ezt mutattuk. A blitzortung.org weboldal közel 500 villámot regisztrált hazánkban (alábbi kép) az este folyamán.

Az intenzív zivatarokat helyenként jégeső kísérte. Decemberben a szilárd halmazállapotú csapadék nem jég, hanem inkább hó formájában szokott hullani térségünkben.

A radarképen is jól átható a heves zivatargóc a Dél-Dunántúlon, Somogy megyében, de az Alföld déli részein sem sok kellett ahhoz, hogy az intenzív záporokhoz fényjelenség, dörgés is társuljon.

Pénteken újabb front érkezik hazánkba, amely meghozza a lehűlést és a téli időt a hét végére. Intenzív esőzésre ismét fel kell készülnünk, de villámlással járó zivatar kialakulására már kicsi az esély.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás