Vízhasználati figyelmeztetés, a felhőszakadás előrejelzése helyett

2018. július. 23 11:07

Hazánkban az idei nyáron ezidáig az átlagosnál több csapadék hullott, de érdemes felkészülni szárazabb időszakokra az esővíz összegyűjtésével.

Az embereket Walesben arra biztatják, hogy ha esőre vagy felhőszakadásra vonatkozóan sárga időjárási figyelmeztetés látnak, annak ellenére bölcsen használják a vizet.

Nagy szárazság után nehéz a víznek felhőszakadás esetén behatolni a talajba. Így a felszín alatti vízkészletek nehezen állnak helyre. Egy hosszú, napsütéses időszak után a folyók vízszintje is alacsonyabb.

A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű zápor esetén megnő az áradások kockázata. A rossz időjárás közlekedési zavarokat, fennakadást és kedvezőtlen vezetési feltételeket okozhat.

Száraz időben mindannyian több vizet használunk, és 20% -kal több szennyvizet helyezünk a csatorna rendszerbe. Kisebb otthoni víztározók kialakításával azonban csökkenthető a közüzemi vízfogyasztás mértéke.

A felhőszakadásra történő figyelmeztetések, így nem csak a fennálló veszélyre, de az érkező égi áldás összegyűjtésére, tárolására is jelzést adnak. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.