Szélre, zivatarra és nagy mennyiségű csapadékra is számíthatunk, figyelmeztetnek

2024. február. 11 10:57

Az érkező mediterrán ciklon érkezésével több helyen számíthatunk záporra, zivatarra, akár nagyobb mennyiségű csapadékra. Az ország délkeleti részén a szél erősödik meg.

Vasárnap a délutáni, kora esti óráktól egy érkező frontzóna hatására elsősorban a Dél-Dunántúlon, majd kisebb számban és eséllyel egyre északkeletebbre is – hozzávetőlegesen a Nagykanizsa, Budapest, Miskolc városok széles sávjában – a több hullámban előforduló záporok mellett zivatarok is kialakulhatnak. Zivatarokra nagyobb számban a Dunántúl déli felében van inkább esély, lokálisan intenzív csapadék (15-20 mm), esetleg néhol apró szemű jég kíséretében. Késő estétől, éjféltől egyre inkább kb. Pécs-Miskolc vonalában, majd reggelig a Dunától keletre valószínű néhol zivatar. Hétfőn napközben kisebb valószínűséggel továbbra is inkább keleten alakulhat ki zivatar.

Délkeleten a déli irányú szelet délig, kora délutánig néhol 70 km/h körüli széllökések kísérhetik.

Délnyugaton a 24 óra alatt lehulló eső mennyisége nagy területen 15-20 mm között, a záporokkal, zivatarokkal tarkított sávban helyenként 20 mm felett alakulhat.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a 70 km/órát meghaladó széllökések veszélye miatt Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar vármegyére. 

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarra Budapestre, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Veszprém és Zala vármegyére vonatkozóan.

24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat Somogy és Zala vármegye területén.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.