Zivatar és jelentős eső érkezik, figyelmeztetés érvényes

2020. október. 15 11:37

Csütörtökön délután az érkező mediterrán ciklon hatására egyre többfelé kell esőre számítani, a keleti és déli tájakon zivatarok is kialakulhatnak.

Délnyugat felől ismét csapadékrendszer érkezik a legtöbb helyen zápor, eső formájában, késő délutántól a déli tájakon zivatar is kialakulhat, de előtte sem kizárt hogy a Tiszántúlon megdörrenjen az ég. A csapadék mennyisége az előző napokénál összességében kevesebb lesz, a legtöbb eső (15-25 milliméter) az északi, északnyugati tájainkon valószínű. Este a csapadékzóna továbbvonul észak felé, nyomában főként délen és a középső tájakon képződik alacsonyszintű rétegfelhőzet, majd ahogy szűnik a csapadék északabbra is kialakulhat péntekre virradóan. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Baranya megyére. A várhatóan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken még az északi, északkeleti, észak-alföldi tájakon várható további eső (északkeleten 10 milliméter körüli mennyiség), a délutáni órákban emellett az Alföldön és a Tiszántúlon zivatar kialakulása várható. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken a zivatarok várható kialakulása miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.