Zivatar és jelentős eső érkezik, figyelmeztetés érvényes

2020. október. 15 11:37

Csütörtökön délután az érkező mediterrán ciklon hatására egyre többfelé kell esőre számítani, a keleti és déli tájakon zivatarok is kialakulhatnak.

Délnyugat felől ismét csapadékrendszer érkezik a legtöbb helyen zápor, eső formájában, késő délutántól a déli tájakon zivatar is kialakulhat, de előtte sem kizárt hogy a Tiszántúlon megdörrenjen az ég. A csapadék mennyisége az előző napokénál összességében kevesebb lesz, a legtöbb eső (15-25 milliméter) az északi, északnyugati tájainkon valószínű. Este a csapadékzóna továbbvonul észak felé, nyomában főként délen és a középső tájakon képződik alacsonyszintű rétegfelhőzet, majd ahogy szűnik a csapadék északabbra is kialakulhat péntekre virradóan. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés és Baranya megyére. A várhatóan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken még az északi, északkeleti, észak-alföldi tájakon várható további eső (északkeleten 10 milliméter körüli mennyiség), a délutáni órákban emellett az Alföldön és a Tiszántúlon zivatar kialakulása várható. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes pénteken a zivatarok várható kialakulása miatt Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Nyugat felől egy gyenge front érkezik, nyomában melegebb levegővel. Pár fokos melegedésre lehet számítani. Görcsös migrénes fejfájás kialakulhat. Ingerlékenység, alvászavar és emésztési panaszok is előfordulhatnak. Növekszik a reakció idő.

A légnyomás ingadozik.