Zivatar veszélyére figyelmeztetnek hazánk nagy részén

2022. május. 01 11:07

Nagy területen alkalmasak a feltételek zivatar kialakulásához vasárnap, nagyobb számban azonban a Dunántúl déli, délnyugati tájain várható megjelenésük.

Ma napközben nagyobb számban a Dunántúl nyugati, délnyugati területein alakulhatnak ki zivatarok, valamint kisebb számban és eséllyel az ország déli és középső tájain is kísérheti dörgés, villámlás a záporokat. Legkisebb esély konvektív csapadék előfordulására az északkeleti megyékben van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt négy északkeleti megye kivételével hazánk teljes területére vasárnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszakára megszűnnek, majd hétfőn a déli óráktól nagyobb számban az ország északi felén ismét kialakulhatnak zivatarok. Egy-egy erősebb gócot szélerősödés (~ 45-55 km/óra), intenzív csapadék (~ 15-20 milliméter), esetleg apró szemű (1 centiméter alatti átmérő) jég kísérhet.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt hazánk északi felén hétfőn.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.