Zivatar veszélyére figyelmeztetnek hét megyében

2022. április. 10 10:58

A szombaton átvonult hidegfront után, elsősorban hazánk keleti tájain vasárnap délután ismét labilissá válik a légkör, helyenként zivatarok kialakulására is számítani kell.

Vasárnap délután, este egy összeáramlási zóna mentén előbb az Északi-középhegységben majd az Alföldön (leginkább a Borsod, Bükk, Mátra, Tisza-tó környékén, majd déli irányba, Békés megye felé terjedve) záporok mellett helyenként aprószemű jéggel (jégdarával), illetve erős, esetleg 60 km/órát elérő viharos széllel kísért zivatarok kialakulása valószínű. A záporok mellett délután a nyugati, délnyugati határvidék közelében sem kizárt egy-egy zivatar kialakulása. Az esti, késő esti órákra várhatóan keleten is fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar kialakulásának veszélye miatt Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Vas megyére vasárnapra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn napközben, a késő délutáni órákig az északkeleti megyékben (Borsod, Szabolcs, illetve Hajdú-Bihar megyék térségében) fordulhatnak elő a záporok mellett néhol zivatarok a maihoz hasonló kísérőjelenségekkel. Hétfőn Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében érvényes figyelmeztetés zivatar kialakulásának veszélye miatt.

A Dunántúlon az északnyugati, esetleg a Bodrogköz, Szabolcs térségében az északi szelet kísérő legerősebb lökések helyenként szintén 60-65 km/óra körül alakulhatnak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz. De a frontérzékenyek idegrendszere jelezheti a légtömeg cserét. Görcshajlam növekedés, fejfájás, vérnyomás emelkedés és aluszékonyság előfordulhat.
A légnyomás emelkedik.