Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek a délutáni óráktól

2019. szeptember. 17 10:34

A hidegfront hazánk déli és nyugati tájain még kedvező feltételeket biztosít újabb záporok, zivatarok kialakulásához.

Kedden a délutáni óráktól éjfélig a nyugati, déli megyékben várhatók zivatarok néhol intenzív csapadék (15-30 milliméter), viharos szél (55-80 km/óra, este egy-egy helyen akár 80 km/órát meghaladó széllökés) kíséretében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Baranya, Tolna, Veszprém, Vas, Zala és Somogy megyére a zivatarok veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerda kora hajnalban esetleg még a délnyugati határ közelében helyenként kialakulhat zivatar. Emiatt Baranya megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Szerdán a nap további részében kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.