Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek az ország nagy részén

2020. szeptember. 06 11:02

Hazánktól északnyugatra egy hidegfront húzódik. Hatására előbb az északi tájakon, majd hétfőn már az Alföldön is helyenként zivatarok kialakulására kell számítani.

Vasárnap a Zalaegerszeg-Budapest-Miskolc vonaltól északra (ezen belül is nagyobb eséllyel a nyugati, északnyugati határ közelében és az Északi-középhegység északi részén), éjjel pedig az Észak-Dunántúlon alakulhatnak ki helyenként zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre, vasárnapra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn kiemelten az Északi-középhegységben és az Alföld nyugati részein fordulhatnak elő zivatarok, de a keleti országrészben másutt és a Dunántúl keleti, délkeleti részein is lehet néhol villámtevékenység. A zivatarok legjellemzőbb kísérőjelensége az intenzív csapadék (20-30 milliméter) és a viharos szél (60-80 km/óra) lehet, de jégeső is előfordulhat. Hétfőn az északi, északkeleti szelet a Zempléni- hegységben, esetleg az Alpokalján viharos közeli (~60 km/óra) lökések kísérhetik. Hétfőn négy dunántúli megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.