Zivatarok kialakulására figyelmeztetnek az ország nagy részén

2020. szeptember. 16 10:22

A csütörtökön érkező hidegfront hatására a Tiszántúl kivételével kedvezővé válnak a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. Tizenöt megyében figyelmeztetés érvényes.

Szerdán veszélyes időjárási jelenség még nem valószínű. Csütörtökön egy hidegfront éri el a térséget, melynek hatására kora délutánig a nyugati határ közelében, illetve északkeleten helyenként (nem heves) zivatarok is kialakulhatnak. A délutáni, esti órákban a középső országrészben képződhetnek helyenként újabb zivatarok, majd éjjelre megszűnik a csapadéktevékenység az országban. A zivatarokat szélerősödés, intenzív csapadék (10-30 milliméter), esetleg egy-egy helyen apró szemű jég kísérheti. Szerdán a napi középhőmérséklet a fővárosban és az Alföld déli részén megközelítheti a 25 fokot. Csütörtökön az érkező hidegfront hatására az északi, északkeleti irányba forduló szél egyre nagyobb területen megerősödik, kiemelten északkeleten, a Bodrogköz térségében viharos (60-70 km/óra) széllökések is előfordulhatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott csütörtökre a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt a Tiszántúl kivételével az egész országra. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hidegfront hatására növekszik a görcshajlam és előfordulhat izomgőrcs és fejfájás. A parlagfű virágpora a legtöbb helyen már megjelent a levegőben.

A légnyomás nem változik.